Dobrovoľníci vyčistili vonkajší okruh pod múrmi Šarišského hradu

08.10.2011 Prešov

Prešov 7. októbra (TASR) – Návštevníci Šarišského hradu môžu oddnes túto kultúrnu a historickú pamiatku obdivovať aj z inej perspektívy. Vonkajší okruh, ktorý vedie popod hradné múry, je upravený tak, aby ho mohli absolvovať aj turisti na kolesách.
Zamestnanci spoločnosti RWE IT Slovakia s.r.o. sa minulý piatok i dnes chopili náradia a v rámci dobrovoľníckych aktivít vyklčovali náletové dreviny, odstránili burinu a spevnili terén. Okrem toho vybudovali spevnenú cestu od hradnej brány až na nádvorie. Hovorkyňa spoločnosti Lucia Tomková uviedla, že akciu nazvali Hrad na kolesách. Ten bude lepšie dosiahnuteľný pre cyklistov a rodičov s kočíkmi. Prístupová cesta na nádvorie má slúžiť aj hendikepovaným.
\"Mysleli sme aj tých, ktorí sú pripútaní na invalidné vozíky. S pomocou svojich asistentov tak budú môcť lepšie spoznávať históriu. Preto sme sem dnes na otvorenie trasy pozvali našich priateľov z OZ Barlička,\" povedala Tomková.
V rámci tzv. dňa pre zamestnancov spoločnosť pôvodne organizovala rôzne športové aktivity, minulý rok sa však náplň zmenila na dobrovoľnícku. Tomková uviedla, že tento rok ich kolega navrhol, aby pomohli na hrade a ponuku adresovali Martinovi Sárossymu, ktorý na hrade organizuje dobrovoľnícku činnosť. Ten prišiel s nápadom vyčistiť chodník. Podnetom bola vraj netradičná návšteva poľského vozíčkara na hrade.
Dnes popoludní dobrovoľníci spolu so svojimi hendikepovanými priateľmi a v sprievode bubeníkov absolvovali obhliadku z vonkajšej strany hradu. \"Je to fajn, lebo neviem si predstaviť, že by som tu sám svojpomocne prišiel. Vidno, že tu je niečo porobené, je tu lepší terén, už je to v pohode,\" povedal počas obhliadky 24-ročný Pavol, ktorý je pripútaný na invalidný vozík.
Sárossy konštatoval, že sa zišla dobrá partia ľudí a vidieť za nimi kus poctivej roboty. \"Chodník okolo hradu po vonkajšom okruhu má vyše 700 metrov, po tejto akcii je prístupný pre ľudí na bicykli, chodia tu peší návštevníci s kočíkmi. Našou víziou dlhodobou je, aby to bolo priechodné aj pre ľudí na invalidnom vozíku,\" uzavrel. 
 

Vyberte región